آشنایی با شاخص VIX در بازار
در بازارهای مالی، تغییرات ناگهانی و پرتلاطم قیمتها به عنوان یکی از ویژگیهای مهم آن شناخته میشود که میتواند برای سرمایهگذاران بسیار پرریسک باشد. این تغییرات در قیمتها به نام “ولاتیلیته” شناخته میشوند که میتواند برای برخی سرمایهگذاران فرصتی برای کسب سود و برای دیگران منبعی از زیان باشد، بسته به اینکه چگونه مدیریت میشود.
شاخص VIX، معروف به “شاخص ترس”، به سرمایهگذاران کمک میکند تا پیشبینی کنند که قیمتهای سهام موجود در شاخص S&P 500 چقدر نوسان خواهند داشت. این شاخص به عنوان “شاخص ترس” شناخته میشود زیرا هنگامی که سرمایهگذاران نگران میشوند، قیمتها میتوانند به سرعت تغییر کنند، به ویژه در زمانهای هرج و مرج. وقتی که نگرانی زیادی وجود دارد، شاخص VIX افزایش مییابد زیرا سرمایهگذاران انتظار دارند قیمتهای سهام به شدت کاهش یابند. اما معامله با این شاخص همچنین میتواند منجر به سود شود زمانی که احساسات مثبت بازار بهبود مییابد.
بسیاری از معاملهگران از معامله با شاخص VIX استفاده میکنند تا زمانی که بازار در بالاترین یا پایینترین نقاط ترس یا امید است، پیشبینی کنند. آنها همچنین استراتژیهای خود را بر اساس پیشبینی رویدادهایی که ممکن است بر اقتصاد تأثیر بگذارد، ایجاد میکنند.
در ادامه این مقاله، با این شاخص آشنا می شوید
شاخص VIX چیست؟
شاخص ولاتیلیته یا VIX به واقعیت شاخص ولاتیلیته خوانده میشود و توسط بورس گزینههای شیکاگو (CBOE) ایجاد شده است. این شاخص، انتظارات بازار را در خصوص ولاتیلیته منعکس میکند. VIX به گونهای ساخته شده است که ولاتیلیته قابل توجهی را در شاخص S&P 500 نشان میدهد. به رغم اینکه شاخص VIX فقط بر اساس شاخص S&P 500 محاسبه میشود، اما به عنوان نمایندهای از کل بازار سهام آمریکا شناخته میشود (در دسترس برای معامله در xStation است.)
محاسبه شاخص VIX از قیمتهای گزینههای شاخص S&P 500 انجام میشود و به صورت درصدی بیان میشود. اگر ارزش این شاخص ولاتیلیته در حال افزایش باشد، احتمالاً شاخص S&P 500 در حال افت است. اگر شاخص VIX در حال کاهش باشد، احتمالاً شاخص S&P 500 در حال تثبیت یا افزایش است و احساس مثبت سرمایهگذاران در بازار وجود دارد.
شاخص VIX همچنین به عنوان ‘شاخص ترس’ شناخته میشود زیرا سطح ترس میان سرمایهگذاران در بازار را اندازهگیری میکند.
چه رابطه ای میان شاخص VIX و بازدهی بازار وجود دارد؟
تاحالا شناخته شده که رابطه منفی قوی بین ارزش شاخص ولاتیلیته (VIX) و بازدهی بازار سهام وجود دارد. در این مدل، اگر شاخص VIX در حال افزایش باشد، احتمالاً شاخص S&P 500 نیز در حال کاهش است به دلیل افزایش ترس سرمایهگذاران و فرار سرمایه از داراییهای ریسکی. در این شرایط، سرمایهگذاری در سهام موقتاً کمتر سودآور است.
به همین ترتیب، هنگامی که شاخص ولاتیلیته کاهش مییابد، احتمالاً شاخص S&P 500 سود میکند یا تثبیت میشود، بنابراین استرس سرمایهگذاران کمتر است و بازار سهام بازدهی مناسبی را ارائه میدهد.
معامله با ولاتیلیته همیشه معادل با کاهش بازار نیست؛ چرا که امکان دارد بازار سهام کاهش یابد اما ولاتیلیته نسبتاً پایین بماند. تنها رویدادهای اقتصادی یا جغرافیایی معنیدار میتوانند ولاتیلیته بازار را به شدت افزایش دهند. معمولاً رویدادهایی که به نظر سرمایهگذاران منفی احساس میشود، بیشترین ولاتیلیته قیمتی را ایجاد میکنند.
بنابراین، ولاتیلیته معیاری از حرکت قیمت دارایی است، نه اندازه قیمت خود دارایی. در عمل، این به این معنی است که هنگامی که در بازار با معامله ولاتیلیته باز کردن موقعیتها را در VIX، نباید تنها بر روی جهت تغییر تمرکز داشت، بلکه باید به میزان حرکت بازار و چه امکاناتی برای حرکتهای بزرگتر آینده متمرکز شد. این همان دلیلی است که VIX در نقاط درصدی قیمتگذاری میشود. مقادیر شاخص زیر 20 درصد به عنوان نشانهای از استقرار و زمانی که سطح بالاتر از 30 درصد میرسد، بازار ولاتیلیته بالا دارد.
برای سرمایهگذارانی که سعی در پیشبینی اوج شاخص S&P 500 دارند، رسیدن VIX به اوج استثنائی نشانهای از وارونگی روند و بازگشت به رشد برای شاخص S&P 500 است. برعکس، وقتی که شاخص به سطوح بسیار پایین میرسد، این میتواند به عنوان بازگشت به کاهش برای شاخص S&P 500 دیده شود. این فرصتهای سرمایهگذاری برای سرمایهگذاران مخالف که سعی دارند بازار را پیشبینی کنند و جهت دستیابی به عملکردهای بهتر از جایگاه خود به کار میبرند، ایجاد میکند.
بدون دیدگاه