جدول محتوا

ساخت استراتژی

برای نوشتن یادداشت روی این نوشته باید وارد شوید

چگونه استراتژی شخصی درست کنیم؟

برای موفقیت در بازارهای مالی داشتن استراتژی معاملاتی الزامی است. بدون استراتژی معاملاتی موفق شدن در بازارهای مالی، امری ناممکن است.

برخی معامله گران از سبکهای معاملاتی آماده استفاده میکنند. در این حالت لازم است که پیش از معامله با اصول آن استراتژی به طور کامل آشنا شوید.

اما سوالی که ممکن است برای شما پیش بیاید این است ”بهترین استراتژی چیست؟

بهترین استراتژی آن است که شما با آن احساس راحتی داشته باشید و بیشترین همخوانی را با شخصیت شما داشته باشد. برای این منظور لازم است تا به شناختی صحیح از ویژگی های شخصیتی خود برسید. در این زیرگام ما قصد داریم تا مهم ترین فاکتورهای موثر برای ساخت استراتژی را شرح دهیم. عواملی که در این زیرگام به آن میپردازیم:

  1. شناخت خود و بازار
  2. تعیین دوره ی زمانی معاملات
  3. بازار هدف خود را تعیین کنید
  4. تعیین مقدار سود مورد نظر
  5. مشخص کردن سطح ریسک

1. شناخت خود و بازار:

ساخت استراتژی
ساخت استراتژی 1

استراتژی معاملاتی دارای شاخصه هایی می باشد که برای تعیین هر یک از آنها باید به دقت عمل کنید، زیرا تنظیم اشتباه هر یک از آنها موجب عدم موفقیت استراتژی می گردد. به همین دلیل در این بخش، قبل از هر چیز به دو مورد بسیار حیاتی و مهم در زمینه ی ساخت استراتژی می پردازیم:

شناخت خود:

موفقیت در معاملات بازارهای مالی، نیازمند شناخت دقیق و جامعی از خود و توانایی‌های شخصی است. این شناخت شامل درک صحیح از نقاط قوت و ضعف، تعیین سطح ریسک‌پذیری شخصی، انتخاب بهترین زمان برای معامله و… می‌شود. افراد با شناخت دقیق توانایی های خود می‌توانند در انجام معاملات بهتر عمل کرده و از ریسک‌های ناشی از عدم شناخت خود، جلوگیری کنند. به عنوان مثال، فردی که صبور است، می‌تواند موفقیت بیشتری با معاملات بلندمدت و استراتژی‌های سرمایه‌گذاری بدست بیاورد و بالعکس، اگر شخصی با داشتن معامله ی باز، دچار استرس زیاد و عدم تمرکز می شود، باید معاملات کوتاه مدت انجام دهد.

شناخت بازار:

شناخت بازار برای ساخت استراتژی معاملاتی، به معنای درک درست از رفتار بازار است. به عنوان مثال می توان به شناخت شکل روند های یک بازار خاص و شتاب آن، اشاره نمود. به طور نمونه، یک شخص با تجربه می داند که گام های حرکتی قیمت در طلا نسبت به جفت ارزها بیش تر است، به همین دلیل معاملات در آن پر ریسک تر خواهد بود. بنابراین اگر بخواهد در این بازار کار کند، می داند که باید استراتژی خود را مطابق با این شرایط بسازد. یعنی با توجه به گام های بلند طلا، قرار دادن استاپ های بسیار کوچک باعث می شود اکثر معاملات با حد ضرر بسته شوند.

GAP

پس از اینکه خود و بازار را تا حد خوبی شناختید، باید اهداف را مشخص کنید تا بتوانید بر اساس آنها، جزئیات استراتژی معاملاتی خود را تعیین کنید. تعیین هدف از مهم‌ترین قسمت‌های ساخت استراتژی معاملاتی است که بر تعیین سبک معاملاتی، مدیریت ریسک و روش‌های ورود و خروج در معاملات تأثیر می‌گذارد. در ادامه به چند نکته برای تعیین هدف در ساخت استراتژی معاملاتی اشاره می‌کنیم:

2. تعیین دوره ی زمانی معاملات:

ساخت استراتژی
ساخت استراتژی 2

با توجه به شناختی که از خود و بازار کسب کرده اید، باید بازه زمانی معاملاتی خود (کوتاه مدت، میان مدت و یا بلند مدت) را مشخص کنید. این انتخاب را باید با توجه به روحیات خود انجام دهید. اگر به معاملات کوتاه مدت تمایل دارید، هدف شما انجام معامله در مدت چند دقیقه یا چند ساعت است. اما اگر تمایل به معاملات بلندمدت دارید، هدف شما انجام معامله در مدت چند هفته یا چند ماه می باشد.
به بیانی دیگر باید مشخص کنید که استراتژی خود را برای انجام معاملات اسکلپ،میان مدت و یا بلند مدت تنظیم میکنید.
همچنین باید سشن معاملاتی و ویژگی های هر یک از آنها را شناسایی کنید و در نهایت سشن مورد نظر خود را برای انجام معامله مشخص کنید. زیرا سشن های مختلف از نظر میزان اسپردها و نوسانات با یکدیگر تفاوت دارند.

بسیار مهم است که شما به صورت مفید و موثر به بررسی و معامله در بازار بپردازید. این موضوع برای حفظ راندمان کاری شما و جلوگیری از خستگی بسیار مهم است. تعیین درست موارد بیان شده، در خصوص ابعاد زمانی استراتژی، در این زمینه بسیار کمک کننده است.

3. بازار هدف خود را تعیین کنید:

ساخت استراتژی
ساخت استراتژی 3

با مشخص کردن بازار هدف، به بخش های اصلی و مهم استراتژی خود سمت و سو خواهید داد. به عنوان مثال رعایت دقیق مدیریت ریسک در بازاری که گام های حرکتی بلند و نوسانات شدید دارد، بسیار مهم است.( این بدین معنا نیست که در سایر بازارها مدیریت ریسک نیاز نیست. بلکه باید در این بازار توجه بیش تری به این موضوع و رعایت آن داشته باشید.) یا به عنوان مثالی دیگر، باید در بازارهای دو طرفه استراتژی معاملاتی متفاوت تری را نسبت به بازارهای یک طرفه داشته باشیم.
یک استراتژی معاملاتی برای همه ی بازارها قابل استفاده نیست. بازارها در موارد بسیاری با یکدیگر تفاوت دارند. به عنوان مثال بازار ارزهای دیجیتال 24 ساعته و در 7 روز هفته فعال است، اما بازارفارکس یک بازار 24 ساعته می باشد که 5 روز در هفته امکان فعالیت در آن را دارید. البته این یک مورد بسیار ساده و ابتدایی است و بسیاری از موارد هستند که با استفاده از تجربه و آموزش بدست می آیند که در ادامه به 3 مورد از آنها اشاره می کنیم:

  1. بررسی میزان نوسانات بازار:
    با توجه به شرایط هر بازار، نوسانات آن متفاوت است. این نوسانات در ساعات مختلف تغییر می کنند که بررسی و شناخت آنها برای تعیین استراتژی معاملاتی مهم است. به عنوان مثال بسیاری از افراد می دانند که نوسانات در بازار طلا به نسبت جفت ارزی مانند یورودلار بیش تر بوده که به معنای بیش تر بودن دامنه ی نوسانات آن است.
  2. بزرگی و عمق بازار:
    بررسی بزرگی و عمق بازار در خصوص تعیین میزان ریسک به ما کمک می کند.
  3. ساعات فعالیت بازار و شرایط حاکم بر آنها:
    دانستن این مورد نیز بسیار مهم است. به عنوان مثال در بازار فارکس در ابتدا و انتهای روزها و یا ساعات ابتدایی و انتهایی بازار شاهد واید شدن شدید اسپردها هستیم که اگر شخصی با این موضوع آشنایی نداشته باشد، با داشتن معامله ای باز در این زمان دچار ضرر خواهد شد.

4. تعیین مقدار سود مورد نظر:

ساخت استراتژی
ساخت استراتژی 4

این موضوع ارتباط مستقیمی با ریسک مد نظر شما در استراتژی دارد. یعنی هر چه میزان ریسک پیش بینی شده افزایش یابد، تارگت سود نیز بیش تر خواهد شد. حال وظیفه ی شما به عنوان تعیین کننده ی استراتزی این است که به نسبت ریسک به ریواردی بهینه دست پیدا کنید. انجام محاسبات دقیق و صحیح برای تعیین این موارد بسیار مهم است که در زیرگام مدیریت ریسک و سرمایه به طور کامل به آن پرداخته ایم.

5. مشخص کردن سطح ریسک:

ساخت استراتژی
ساخت استراتژی 5

هدف شما باید به طور واضح با سطح ریسک شما سازگار باشد. تعیین میزان ریسک به روحیات و شخصیت شما وابسته است. اما افزایش تجربه نیز در افزایش ریسک پذیری موثر می باشد. برای مثال، اگر شما یک معامله‌گر حرفه‌ای هستید و از تجربه کافی برخوردارید، ممکن است بتوانید سطح ریسک خود را بالا ببرید و با توجه به دانش و تجربه، سود بالاتری را برای خود تعیین کنید. اما اگر شما یک معامله‌گر مبتدی هستید، بهتر است سطح ریسک خود را پایین نگه دارید و سود منطقی‌تری برای خود تعیین کنید. مشخص کردن سطح ریسک در انتخاب بازار هدف شما و همچنین سبک معاملاتی کاملا موثر است. به عنوان مثال اگر قصد دارید با سطح ریسک پایین در بازار معامله کنید، بهتر است در بازارهای اهرم دار با احتیاط بیش تری پیش بروید و یا کلا ورود نکنید.

روشی که بسیاری از معامله گران از آن استفاده می کنند؛ حد ضرر روزانه، هفتگی، ماهانه و… می باشد که یک روش مدیریت ریسک و سرمایه بسیار رایج می باشد. بدین شکل که اگر مقدار ضرر در آن دوره ی زمانی، به حد تعیین شده برسد، دست از معامله برمی دارند. منطق ساخت این برنامه این است که اگر یک تریدر از استراتژی معاملاتی پیروی کند، به این حد ضرر نمی رسد مگر اینکه آن استراتژی در آن دوره از بازار کارا نیست و یا تریدر شرایط ذهنی برای انجام معامله را ندارد و باید با فاصله گرفتن از بازار ذهن خود را مجدداً آماده کند.

نکته ی آخر:

علاوه بر موارد عرض شده که کلی هستند و در هر استراتژی باید رعایت شوند، هر شخصی می تواند با توجه به معیارهای ذهنی خود، اهداف دیگری را نیز تعیین کند. به عنوان مثال یک نفر با توجه به ساعت کاری شغل دیگر خود، فقط یک سشن معاملاتی یا ساعت خاصی را انتخاب کرده و در آن زمان معامله می کند؛ در نتیجه ساختار استراتژی خود را با توجه به شرایط بازار در آن سشن معاملاتی مانند حرکات قیمت، میزان اسپردها، باز و بسته بودن نمادها و… تنظیم خواهد کرد. به طور کلی توجه کنید که هر چه هدف های تعیین شده، منطقی تر و حساب شده تر باشند، استراتژی شما بهتر عمل خواهد کرد.

در زیرگام بعد با استفاده از این موارد می آموزید که ساختار استراتژی معاملاتی خود را چگونه تعیین کنید.

نکاتی در خصوص استفاده از استراتژی های دیگران:

امروزه بازار پکیج فروش ها و فروشنده های استراتژی بسیار داغ می باشد. همان طور که پیش تر عرض شد توصیه ما صرفا بر ساخت استراتژی توسط شخص معامله گر است. دلیل این پیشنهاد این است که باید استراتژی کاملا بر اساس روحیه و شخصیت هر فرد ساخته شود. اما با این حال، ممکن است برخی از افراد مبتدی و همچنین افرادی که تایم کمتری دارند، تمایل به استفاده از استراتژی معاملاتی دیگران و یا اصطلاحا استراتژی های آماده داشته باشند که در این خصوص نیز لازم است نکاتی را در نظر داشته باشید. قبل از هر چیز شما باید شاخصه های یک استراتژی خوب را بدانید.

شاخصه های یک استراتژی خوب:

ساخت استراتژی
ساخت استراتژی 6

یک استراتژی خوب باید دارای حداقل های زیر باشد:

1. کامل و دقیق باشد:

یک استراتژی معاملاتی باید دارای همه ی ارکان یک استراتژی استاندارد باشد.هر یک از ارکان استراتژی معاملاتی در زیرگام بعد به طور کامل بررسی و شرح داده خواهند شد. اما در اینجا بدانید که یک استراتژی معاملاتی دارای بدنه ی کلی و حداقلی زیر می باشد:

  • سیگنال ورود به معامله
  • مدیریت ریسک و سرمایه
  • تعیین شرایط خروج از معامله

توجه داشته باشید این موارد حداقل های یک استراتژی و بدنه ی کلی آن هستند. بسیاری از استراتژی های معاملاتی که امروزه باب شده اند، فقط نقطه ی ورود را معرفی کرده و هیچ چیزی در مورد سایر ارکان ضروری یک استراتژی را تعیین نمی کنند. بنابراین در انتخاب استراتژی دیگران حتما باید تمامی این موارد را بررسی کنید.

برای اینکه یک استراتژی معاملاتی موفق باشد، باید در مورد رویه‌ها، روش‌ها و معیارهای تصمیم‌گیری شفافیت کامل داشته باشد. به عبارت دیگر، همه جزئیات این استراتژی باید برای شخص قابل بیان و اجرا باشد و تمامی معاملات، نقاط ورود و خروج و بطور کلی تمام رفتارهای معامله گر در آن پیش بینی شده باشد تا مانع از رفتار سلیقه ای و هیجانی شود.

2. عملکرد تاریخی:

استراتژی لازم است که مورد آزمایش و تست قرار گرفته و کارآمدی آن محرز شده باشد. این کار میتواند به وسیله خود معامله گر انجام شود و یا در صورت استفاده از استراتژی شخص دیگر، نتیجه عملکرد آن توسط معامله گر مورد برسی و ارزیابی قرار گیرد.

3. بروز رسانی:

با افزایش تجربه معامله گر و مهارت او لازم است تا استراتژی نیز ارتقا پیدا کند. به همین علت استراتژی باید به گونه ای اختیار شود که سبب محدود کردن معامله گر نشود.

توجه داشته باشید که یک استراتژی معاملاتی قطعا عملکرد صد درصدی ندارد. قصد داریم با دانستن موارد فوق، بهترین استراتژی، که مناسب با شرایط خود است را انتخاب کنیم.

نکاتی که در خصوص ساختار استراتژی در ابتدای این زیرگام بیان شدند، می توانند بسیار کمک کننده در خصوص انتخاب استراتژی آماده باشند. زیرا خصوصیاتی که برای ما مهم است، در میان استراتژی ها به راحتی قابل بررسی و تحلیل هستند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *